top of page
Jager 094.jpg

‘Geweldig dank; het was fantastisch, mooier dan dit kon het niet worden. Blij met alles, ondanks het verlies.’

DE UITVAARTCEREMONIE

In de dagen voor de uitvaart maakt u keuzes die de sfeer van de ceremonie beïnvloeden. Dit afscheid is eenmalig, daarom is het belangrijk dat het verloopt zoals de overledene en u dat voor ogen hebben.

 

Nadenken over een uitvaart stemt misschien niet vrolijk. Maar het kan wel rust geven om vóór het overlijden wensen te bespreken met geliefden. Dat helpt om, als het zo ver is, de best passende keuzes te maken. Over deze onderwerpen kunt u samen uw gedachten laten gaan:

 

Genodigden

Wilt u een intieme plechtigheid met alleen naaste familie en vrienden? Of wordt het een ceremonie waarbij een bredere kring van bekenden welkom is? Het aantal genodigden bepaalt mede waar u mensen ontvangt. Verwacht u veel gasten op leeftijd, dan is het raadzaam rekening te houden met de bereikbaarheid en toegankelijkheid van een locatie. In dat geval kunt u ook het aantal verplaatsingen tijdens de uitvaart het beste beperken.

 

Locatie

Hoewel veel mensen nog altijd een uitvaartcentrum of kerk kiezen als locatie voor de ceremonie, zijn er talloze andere mogelijkheden, zeker voor de condoleance. Denk bijvoorbeeld aan het clubhuis van de (sport)vereniging waar de overledene graag kwam. Veel horecagelegenheden hebben aparte ruimtes voor de ontvangst van gezelschappen en wie vooral waarde hecht aan een huiselijke sfeer kan kiezen voor een samenkomst in een afscheidshuis of thuis. Een informele ceremonie aan het strand, op het water of in de natuur is ook mogelijk. Het gaat erom dat de locatie past bij het leven en de wensen van de overledene en zijn of haar naasten.

 

Muziek, beeld en sprekers

Tijdens de ceremonie bepaalt (live) muziek sterk de sfeer. Een favoriet muziekstuk of lied van de overledene verbindt de nabestaanden in hun verdriet. Tegenwoordig worden vaak foto’s of filmpjes getoond uit het leven van de overledene. Het aantal sprekers en de verhalen die zij vertellen hebben ook invloed op de uitvaart. Daarom is het goed om vooraf te overleggen over wie het woord neemt en eventueel de inhoud van de toespraken in grote lijnen door te nemen.

 

Vervoer

Voor het vervoer van de overledene naar de locatie van de ceremonie wordt vaak een traditionele rouwauto gebruikt. Vervoer per schip, bus, koets, oldtimer of handkar mag ook. Evenals bijvoorbeeld een ererondje rijden door de straat waar de overledene woonde of bijzondere herinneringen aan had.

bottom of page