top of page
zandbergen  029.jpg

‘Dank je wel voor hoe jij ons begeleid hebt in die hectische, onrealistische periode. Ondanks dat alles zó zwaar was, was het fijn jou erbij te hebben om ons te begeleiden.’ 

Yvonne Reichrath Uitvaartverzorger
Kennermerplein 6-14

2011 MJ Haarlem

 

06 - 5202 1776

info@yvonnereichrath.nl

www.yvonnereichrath.nl

UITVAART KEUZES -
een kist, mand of lijkwade?

Verplichtingen en alternatieven

In Nederland is het verplicht om een overledene in een omhulsel te begraven of te cremeren. De meeste nabestaanden kiezen traditioneel voor een houten kist. Op deze pagina vind je ook alternatieve mogelijkheden.

Diverse kistenopties

Je kunt kiezen voor kisten van onbewerkt (rest)hout tot een gelakte of uitbundig versierde buitenkant. Veelgebruikte houtsoort zijn populier en vuren. Eiken, beuken en de Douglasspar hebben een luxe uitstraling, maar zijn duurder. Er zijn ook opties mogelijk met fineer. De stoffering is te kiezen in alle mogelijke varianten. Je kunt ook een maatwerkkist bestellen of zelf een kist (laten) maken. Zolang je maar biologisch afbreekbare materialen gebruikt. Tegenwoordig willen nabestaanden vaak een eerbetoon of afscheidsgroet op of bij de kist zetten. Dat zijn bijvoorbeeld tekeningen, foto’s en teksten. Yvonne Reichrath laat je de mogelijkheden zien.

Alternatieven mogelijk en bespreekbaar

Als alternatief voor een kist kun je denken aan een rieten mand of baarplank in combinatie met een lijkwade. Een wade kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van katoen. Vilt en wol komen ook voor, maar sommige crematoria stellen om milieutechnische redenen eisen aan materialen. Yvonne Reichrath helpt je beslissen wat het beste past bij de overledene en bij jouw wensen.  

Persoonlijke voorwerpen - wat mag wel en wat mag niet

Veel nabestaanden willen een overledene voorwerpen meegeven. Dat mag zolang bepaalde regels nageleefd worden. Vooral bij een crematie zijn er factoren waar je rekening mee moet houden. Bij een crematie is bijvoorbeeld geen glas toegestaan. Foto’s, brieven, sieraden, knuffels, chocolade en snoepjes e.d. zijn wel toegestaan. Zelfs een mobiele telefoon mag, maar dan zonder de batterij. Yvonne Reichrath weet welke voorwerpen je kunt meegeven, en adviseert je vooraf hierover.

Duurzame mogelijheden - bewust en respectvol

Er zijn duurzame opties voor een uitvaart, kist en aankleding. Hier zitten voor- maar ook nadelen aan. Laat je goed adviseren door iemand die verstand van zaken heeft. Ik heb veel ervaring met diverse materialen en ik help je graag hierbij.

Deze pagina biedt inzicht en begeleiding bij het maken van keuzes rondom de uitvaart, specifiek gericht op kisten, manden, lijkwaden, en persoonlijke voorwerpen. Voor verdere vragen of persoonlijke ondersteuning kun je altijd contact opnemen met Yvonne.

bottom of page