top of page
los materiaal 044_edited.jpg

‘Bedankt voor alle goede zorgen. Dit was precies zoals wij voor ogen hadden.’

ROUWBEZOEK

Tot aan de uitvaartceremonie kunnen nabestaanden hun overleden dierbare meestal dicht bij zich houden. Thuis kunnen familie en vrienden in een vertrouwde omgeving afscheid nemen. Rouwbezoek op een geliefde plek van de overledene buitenshuis is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij een sportvereniging of in een kerk.

 

Voor opbaren zijn goede verzorging en/of koeling van de overledene belangrijk. Bij thuis opbaren gebeurt koeling via een bed- of kistkoeling. Afhankelijk van de keuze is het geluid van de koeling hoorbaar. Wie dit als storend ervaart kan ook kiezen voor een lichte vorm van balsemen, dit heet thanatopraxie. Hierbij wordt het bloed in het lichaam vervangen door een conserverende vloeistof. De overledene blijft er bij deze methode natuurlijk uitzien, zonder koeling. Balsemen voor lange tijd mag in Nederland alleen bij hoge uitzondering. Bijvoorbeeld bij mensen die hun lichaam nalaten aan de wetenschap en bij leden van het Koninklijk Huis.

 

Rouwkamer

Thuis opbaren kan om allerlei redenen niet haalbaar zijn. De meeste uitvaartcentra hebben rouwkamers die u een dag(deel) of enkele dagen kunt gebruiken voor rouwbezoek tot de dag van de uitvaart. Bij moderne uitvaartcentra hebben de rouwkamers een eigen ingang. Meestal mag u kleine spullen van de overledene en bloemen meenemen om het interieur een eigen sfeer te geven.

 

Afscheidshuis

In diverse gemeenten zijn afscheidshuizen te vinden waar nabestaanden in huiselijke sfeer hun dierbare kunnen opbaren. Bijvoorbeeld in Bloemendaal, waar u terechtkunt bij de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg. Als u een zogenoemde 24-uurs kamer reserveert, krijgt u een sleutelpas of code zodat u op elk gewenst moment bij uw dierbare kunt zijn. Ook een dagdeel reserveren is meestal mogelijk.   

bottom of page