top of page
Wensen_ideeën_inspiratie_Yvonne_Reichrat

‘Wij willen jou hartelijk bedanken voor alle hulp en bijstand. We hebben de samenwerking als erg plezierig ervaren en waarderen de manier waarop je met ons meedacht. Je gaf ons ruimte voor eigen ideeën én onze verhalen. Je gevoel voor humor en praktische aanpak deden ons goed.’

Yvonne Reichrath Uitvaartverzorger
Kennermerplein 6-14

2011 MJ Haarlem

 

06 - 5202 1776

info@yvonnereichrath.nl

www.yvonnereichrath.nl

DIRECT NA HET OVERLIJDEN - stilte en eerste stappen

Aangrijpend moment

Het moment van overlijden is een aangrijpende gebeurtenis, waarin nabestaanden vaak overweldigd worden door emoties. Op deze pagina ontdek je de eerste stappen die genomen moeten worden en hoe je ook ruimte maakt om stil te staan bij het afscheid. Volgens de wet moet de uitvaart plaatsvinden binnen zes werkdagen na het overlijden. In bepaalde situaties, bijvoorbeeld als er familie uit het buitenland moet komen, is uitstel mogelijk. 

Bevestiging door een arts

Na het overlijden is bevestiging door een arts vereist voordat een uitvaartverzorger ingeschakeld wordt. De arts maakt verklaringen op waarmee wettelijke formaliteiten worden geregeld. In een ziekenhuis of verpleeghuis zijn overdag meestal artsen aanwezig. Bij een overlijden thuis stelt de huisarts het overlijden vast. In een thuissituatie kun je gerust even wachten voordat je de dokter belt, zodat je ruimte neemt om samen de emoties van dit moment te delen. Ook in een ziekenhuis of instelling mag je vragen om enige tijd met elkaar. Yvonne Reichrath draagt er zorg voor dat je ook emotioneel afscheid kunt nemen.

Verzorging van de overledene

Binnen enkele uren na het overlijden moet de overledene verzorgd worden. Directe naasten mogen daarbij zijn en meehelpen, als ze dat willen. Misschien is er al kleding uitgezocht voor de overledene en wil je dat een visagist make-up aanbrengt of een kapper het haar verzorgt. Yvonne Reichrath helpt je met de keuzes en de organisatie.

Opbaren en locatiebepaling

De keuze om al dan niet op te baren en de locatie waar de overledene blijft tot aan de uitvaart wordt snel na het overlijden genomen. Beide beslissingen hangen samen met de staat van de overledene. Bij een persoon die veel medicatie gebruikt heeft, kan het lichaam na overlijden snel veranderen. In die gevallen is opbaren vaak niet mogelijk. Het is heel belangrijk dat je vooraf hierover geadviseerd wordt. Yvonne Reichrath geeft je vooraf professioneel advies.

Kennisgeving overlijden

Informeer familie, vrienden en belangstellenden over het overlijden door middel van een rouwkaart of brief. Je hebt keuze uit vele stijlen, met of zonder foto, formeel en persoonlijk. In plaats van, of in aanvulling op, een rouwkaart kun je het overlijden bekend maken via een familiebericht in de krant en/of social media. Desgewenst zijn er opties voor een online condoleanceregister of “in memoriams”. Yvonne Reichrath helpt je de beste keuzes te maken.

Deze pagina biedt inzicht en begeleiding in de eerste stappen na het overlijden. Voor verdere vragen of persoonlijke ondersteuning kun je altijd contact opnemen met Yvonne.

bottom of page