top of page
Foto van schrijverYvonne Reichrath

Verschillende culturen

Bijgewerkt op: 19 jan. 2022

Ik was vorige week in Singapore, een hypermoderne stad, wolkenkrabbers, brede autowegen, elektrische auto’s, zeer georganiseerd en schoon, lieve mensen. In slechts dertig jaar van onafhankelijkheid heeft het land een ongekende economische groei doorgemaakt.

Wat ik in een korte periode aan ervaringen heb meegemaakt is ‘food for thougth’. Zo sprak ik o.a. een meneer tijdens de vlucht die vertelde dat hij met zijn ouders Vietnam eind 70-tiger jaren heeft moeten verlaten en drie dagen dobberend op de oceaan heeft doorgebracht. Zijn ouders hebben alles achter gelaten niet wetend waar ze uiteindelijk terecht zouden komen. Vier van de zeven kinderen zijn verdronken tijdens de tocht en ternauwernood zijn 220 vluchtelingen gered door Nedlloyd. In totaal hebben 80 vluchtelingen de reis niet overleefd. https://anderetijden.nl/aflevering/462/Bootvluchtelingen

Dit was één van de vele verhalen tijdens mijn korte reis.


In Singapore ben ik op zoek gegaan naar het culturele erfgoed van de Indiërs, Maleiers en Chinezen, die het land bevolken, en gelukkig niet is verdwenen. De geschiedenis van Singapore wordt bepaald door een komen en gaan van uiteenlopende heersers en volken. Hollanders, Engelsen, Indiërs en Chinezen hebben hun sporen nagelaten. Singapore is een smeltkroes van culturen. Ruim het merendeel van de bevolking is Chinees. In hun cultuur, die beïnvloed is door Confucius, Lao Tse en Boeddha, staat voorouderverering centraal.


Zoveel mensen over de hele wereld, zoveel verschillende culturen en eigen gebruiken en religieuze tradities hoe er afscheid wordt genomen. Tijdens mijn verblijf heb ik drie prachtige begraafplaatsen bezocht: Mount Pleasant, Old Malay en Bukit Brown, merendeel gelegen in een fauna- en flora rijke omgeving met zoete geuren van mangobomen en exotische vogelgeluiden.


Uiteraard is er veel te vinden op internet maar hieronder een summiere beschrijving van een Chinese begrafenis en aan de hand van mijn foto’s hoop ik mijn verhaal meer te laten spreken.

Gehuld in jute kleding en met strosandalen aan de voeten, zit een groepje rouwenden op straat. Drie dagen staan in het teken van rituele handelingen en gebeden. En dan is het moment gekomen dat het dierbare familielid wordt begraven. Het wachten is op de wagen, die de overledene wegbrengt. Dwars door de straten van Singapore, naar één van de uitgestrekte begraafplaatsen. Begraafplaatsen waar niet alleen Chinezen, maar ook islamitische Maleiers, hindoeïstische Indiërs, christenen en joden hun laatste rustplaats vinden. In de stoet bevinden zich familie, vrienden, buren en collega's. Opvallend zijn de vele papieren imitaties die worden meegevoerd. Zo zijn er auto's, kleding en namaakgeld te zien. Allemaal van papier en te koop in winkels die zich uitsluitend hierin hebben gespecialiseerd.


Eenmaal aangekomen op de Chinese begraafplaats, worden de papieren voorwerpen aan de rand van het graf verbrand. De as zal opstijgen naar de hemel, zodat de overledene ook daar kan beschikken over een auto, mooie kleren en veel geld. Dit gebruik stamt regelrecht uit het oude China, waar zelfs papieren paarden en bedienden werden verbrand. Na het verbranden van de voorwerpen wordt er een vooroudertableau gemaakt. Hierin staan de personalia van de overledene gekerfd. Het tableau wordt mee naar huis genomen en bij de andere vooroudertableaus gezet. Ook op het graf komt een dergelijk tableau te liggen.


It's a gift to be overwhelmed by beautiful impressions …. Tot de volgende keer!

With love, Yvonne


92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page